Krótka historia – dlaczego cukier tuczy?

Niby niezdrowy, niby dupa od niego rośnie, ale właściwie każdy go je no i bez przesady. Chudzi też go jedzą, a są chudzi.

ooo a znam taką koleżankę, chuda jak szczapa, a tak wpieprza słodycze, batoniki, normalnie na każdej przerwie! Cukier tuczy? Chyba tylko mnie.

Każdy ma taką chudą koleżankę, co wpieprza słodycze a jest chuda. Więc może cukier aż tak nie tuczy, jak je się go mało, albo się ogranicza? Albo jak się go zamieni na miodzik zdrowy?

powoduje otyłość i blablabla, ale właściwie…. Jak cukier tuczy?

Cukier to nic nowego. Ten oczyszczony jest obecny w naszej diecie od kilkudziesięciu lat, ale naturalny – fruktoza, glukoza, laktoza, obecny w nieprzetworzonym pożywieniu, jest w naszej diecie od zawsze. Odkąd wyszliśmy z wody i staliśmy się ssakami, pijącymi mleko matki. Od pierwszych chwil życia w naszej diecie obecny jest cukier – właśnie w postaci laktozy.


Co złego może być więc w cukrze?

Na pewno ładna pani dietetyk w telewizji śniadaniowej powiedziała Ci już dawno, że jest cukier naturalny i sztuczny. Ładna Pani powiedziała:

Sztuczny = przetworzony. Masz se wyłupać oczy za każdym razem, gdy choć zerkniesz w jego stronę. Nawet jeśli będziesz oddychała tym samym powietrzem, którym oddycha torebka cukru, to przytyjesz ze 2 kilo.

Naturalny = zdrowy. Możesz żreć ile wlezie. No chyba że banany, banany nie, bo majo mało wody i też są jakby sztuczne. Banany też idą w dupę. Jakże niefortunnie to brzmi, ifyouknowwhatimean.

Ta pani kłamała. Niestety, każdy cukier, tuczy równie skutecznie. Czym jest sacharoza? Glukozą i fruktozą, połączoną ze sobą w proporcjach mniej więcej 50:50.

3 jabłka? 55 g cukru. Tyle co… 2 batoniki czekoladowo – karmelowe.

Oczywiście, że 3 jabłka są zdrowsze niż 2 batony, bo 3 jabłka nie zawierają utwardzonego tłuszczu roślinnego, zagrzybiałych orzeszków ziemnych i nie leżą na zatęchłym magazynie przez 4 lata. Ale cukier…. to cukier. Jabłka Cię nie utyją, bo mają dużo błonnika i wody, które dają Ci uczucie sytości – dlatego nie zjesz ich zbyt wiele.


Dlaczego KAŻDY cukier tuczy? KAŻDZIUSIEŃKI. Ten naturalny też?

  • cukry zarówno naturalne, a więc laktoza, glukoza, fruktoza i maltoza jak i sztuczny czyli najbardziej znana sacharoza (cukier z cukierniczki), pod względem wartości odżywczych niewiele się od siebie różnią – powodują gwałtowny wzrost glukozy we krwi, a co za tym idzie, insuliny, która ten wzrost ma za zadanie obniżyć.
  • Częste, gwałtowne wzrosty insuliny we krwi niosą za sobą szereg negatywnych skutków, są przyczyną rozwoju cukrzycy, wpływają negatywnie na jędrność skóry, przyspieszają starzenie się organizmu (Twojego organizmu, rączek i nóżek)
  • Skoki „cukru” we krwi napędzają spiralę głodu – jesteś głodna częściej, niż gdybyś stosowała dietę niskocukrową.
  • Każdy cukier – też ten naturalny – jest sam w sobie praktycznie bezwartościowy dla organizmu, prócz tego, że szybko dostarcza energii. Owoce są zdrowe bo zawierają witaminy, błonnik i wodę, a nie dlatego, że mają fruktozę.
  • Miód, którym słodzisz ciepłą herbatę, zamienia się automatycznie w bezwartościowy cukier z cukierniczki. Miód jest zdrowy tylko ze względu na unikalne mikroelementy, natomiast lwia większość miodu – glukoza i fruktoza – niczym nie różni się od cukru z cukierniczki – który również jest glukozą i fruktozą. Jeśli zabijesz temperaturą mikroelementy, zostanie sam cukier.


    Zdrówka i bezcukrowego postu na wiosnę, dziewczynki <3 Ściskam!

ixon, xoxo


Wszystkie eksperymenty opisane na blogu zostały przetestowane na zwierzętach; Hashipoczwary biorące w nim udział znacznie ucierpiały. Autorka nie bierze odpowiedzialności za efekty uboczne stosowania zaleceń, w szczególności na stan Waszych Haszipoczwarek.


haszimoto-nowa-sygnatura

fitBOOMnews! same soczyste, wysokoodżywcze newsy,
które przygotują Twoje ciało na nadejście wiosny.


INNE SOCZYSTE ARTYKUŁYdieta bezglutowa schudnac tarczycapost dieta hashimoto
depresja w hashimoto

 

4 myśli nt. „Krótka historia – dlaczego cukier tuczy?

  1. BooNoBooo

    Taaak, samo życie, zwłaszcza historia z tymi chudymi koleżankami… Ja mam takie dwie! Ich sekret polega chyba na tym, że nie jedzą normalnego obiadu, a w to miejsce czekoladę i serniczek (odpadają więc kartofelki, tłuste mięsko i takie tam…). W sumie to mało co jedzą poza tę, tą czekoladką i wafelkiem…

    A historie o tym, że glukoza tuczy mózg?

    Odpowiedz
    1. iga Autor wpisu

      Glukoza odżywia mózg – oczywiście to prawda, z tym że wszystko co zjemy (białka, tłuszcze, węglowodany) są przetwarzane przez organizm na glukozę. Nie musisz dostarczać sobie glukozy zzewnątrz, by mieć ją wewnątrz – tak w skrócie 😉 To tak jak z witaminą D – nie musisz jej jeść, żeby ją mieć – wystarczy, że wyjdziesz na słońce, a Twój organizm sam sobie ją wytworzy w organizmie. Bardzo podobnie jest z glukozą.
      Także wszyscy ci, którzy będą Ci mówić – no musisz jeść cukier, przecież mózg żywi się cukrem – są niestety ignorantami i nie ma w ogóle sensu wchodzić w dyskusję 😉
      ściskam :*

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *