CO JEM PRZEZ CAŁY DZIEŃ CZYLI – CO JEŚĆ NA DIECIE BEZGLUTENOWEJ? DZIEŃ 1

Co jeść na diecie bezglutenowej, skoro chlebuś nasz powszedni to podstawa i jak się nie je chlebusia to się umiera?

 Ludzie na diecie bezglutenowej nie jedzą śniadań, bo śniadanie to kanapka z szynką.
Ludzie na diecie bezglutenowej muszą ciągle sobie odmawiać.
Ludzie na diecie bezglutenowej jedzą tylko ryż i kukurydzę, przez to tyją na umór.

Nie jesz czekolady? Boże, ciasta nie jesz? Kawy nie pijesz? To co ty jesz?
Jasne, najlepiej połóż się w trumnie i czekaj aż umrzysz z głodu. Powiedziała ciocia Żanetka, z brzuchem wiszącym po kolana, trądzikiem różowatym i stopą cukrzycową. Czerp se ciotka przyjemność z jedzenia glutów i szajsu, póki Ci głupota i krótkowzroczność dopisuje.
Jem dziwne rzeczy. Ale moje jedzenie jest szalone, entuzjastyczne i urocze, czyste i bezglutowe.

Co jeść na diecie bezglutowej – czyli fotorelacja z tego, co przez cały dzień trafia do mojego płaskiego brzucha. Bon apetite!


Nienawidzę diet i przepisów kulinarnych, w których ktoś mówi Ci – masz zjeść 58g tego, ugotowanych na 200 ml tego.
Odmierzanie, odliczanie, odważanie. KOSZMAR! Zamiast radośnie mieszać kolory i smaki, to Ty trzęsącą się ręką odmierzasz po kolei składniki z fanatyczną  precyzją. Nerwica murowana. Dlatego mam w głowie kilka złotych zasad, których się trzymam.


Podstawy mojego komponowania posiłków wyglądają tak:
– woda rozcieńcza
– tłuszcz jest dobry do smażenia
– banan zagęszcza
– jajko można włożyć do wszystkiego
– ogórka nie łączy się z produktami zawierającymi witaminę C, bo blokuje jej wchłanianie
– strączki trzeba gotować długo, ale też nadają się do wszystkiego
– wszystko, co nie jest kością, można z powodzeniem miksować
– z jednej czubatej łyżki jakiejkolwiek mąki robi się jeden naleśnik


Druga lista moich priorytetów wygląda tak:
– na śniadanie warto zjeść dużo
– gluty jedzą ludzie głupi albo nieświadomi
– pszenica i jęczmień to gluty
– cukier to gluty
– alkohol to gluty


W mojej diecie bezglutowej określiłam, że wywalamy z kuchni wszystkie produkty, które mają w składzie więcej niż 5 składników. Ja jako Caryca i Stwórca diety bezglutowej mam już taką wprawę, że w ogóle nie jem niczego, co ma skład na opakowaniu – wyjątkiem jest musztarda, serek wiejski i ser żółty. Kocham musztardę, a ser kupuję zawsze najlepszy – aromatyczny Cheddar lub Grana Padano.

CO JEM PRZEZ CAŁY DZIEŃ CZYLI – CO JEŚĆ NA DIECIE BEZGLUTENOWEJ?

Krótkie uwagi odnośnie mojego całodziennego, bezglutenowego menu: Nigdy nie korzystam z przepisów, bo umieram z nudów czytając je – dlatego może Ci się wydawać, że jem dziwne, nieokreślone rzeczy. Prócz tego, że nie jem glutenu, nie jem też przetworzonego jedzenia, bo wywołuje u mnie napady wilczego głodu (w przyszłym tygodniu wytłumaczę, dlaczego przetworzone jedzenie wywołuje napady obżarstwa). Moja dieta jest skrajnie skromna a przez to niedroga. Nie używam soli, bo zawsze zapominałam kupić, a teraz już jej nie potrzebuję.


Dobra, no to ruszamy! Co jeść na diecie bezglutenowej? Czyli co ja jem na przez cały, długi wtorek:sniadanie bezglutenowe

6.30
– kubek skrzypu lub pokrzywy
– kubek herbaty
(tak, rano zalewam sobie dwa kubki)
– 3 naleśniki z mąki gryczanej i ciecierzycowej i dwóch jajek + ser żółty, cebulka, pomidor
– serek naturalny

bezglutenowy lunch10.00
– sałatka z ogórka, brzoskwiń i orzechów nerkowca
– herbata rooibosobiad bez glutenu jaki

12.00
– sałatka z pomidorów, papryki, ogórka kiszonego, cebulki i sera żółtego

14.00
– garść orzechów nerkowca & migdałów, jabłko i gruszka
eee wiesz jak to wygląda, c’nie 🙂obiad bezglutenowy

17.00
– zupa z: cukinii, pomidorów, przecieru pomidorowego, marchewki i kaszy gryczanejdeser bezglutenowy
– deserek: dwie garście prażonej cieciorki, 4 ogórki kiszone
– napar z morwy


Jak widzisz – naleśniki są doskonałą alternatywą dla śniadaniowego pieczywa! Obiad? Dla mnie w letnim okresie doskonałym, szybkim obiadem są treściwe zupy – kroję jakiekolwiek warzywa, wrzucam do wrzątku, chwilę gotuję i mam obiad na trzy dni! A ponieważ większość dnia przesiaduję w pracy/na uczelni, zawsze do pojemników pakuję sobie sałatki, bo robi się je migusiem i są orzeźwiające.


Takie rzeczy jadłam we wtorek, ale nie krzyczcie proszę – ojej, czyli mam nie jesć po 17tej, tak? Czyli muszę zjadać 5 posiłków dziennie, tak? Nie, absolutnie nie. Mamy sierpniowy wtorek, można z łatwością kupić dużo warzyw i owoców, dlatego tak właśnie sobie jadłam tego dnia. W dodatku pracowałam blisko 10 godzin, więc położyłam się bardzo wcześnie spać ok. 20.00. Nie spinam z jedzeniem, z porami posiłków, kaloriami, niczym – po prostu jem bezglutowo i wtedy, gdy jestem fizycznie głodna.
(to ważne by wiedzieć, kiedy jesteś głodna jedzenia, a kiedy emocji, bo ja długo miałam z tym problem!)


Pamiętaj! Dieta bezglutenowa to nie zamiana chleba na wafle ryżowe a drożdżówek na chrupki kukurydziane! Taka dieta to dieta skazana na porażkę, w dodatku szkodliwa!
Aby przejść na świadomą, czystą dietę, warto trzymać się zasad eliminacji glutenu na rzecz pełnowartościowych pokarmów – kasz i mąk!

Ściskam Was dziewczynki!

ixon, xoxo

Wszystkie eksperymenty opisane na blogu zostały przetestowane na zwierzętach; Hashipoczwary biorące w nim udział znacznie ucierpiały. Autorka nie bierze odpowiedzialności za efekty uboczne stosowania zaleceń, w szczególności na stan Waszych Haszipoczwarek.


twitter haszimoto hashimoto pinterest hashimoto haszimoto facebook haszimoto

JEŚLI MAŁO WIESZ A CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ – KLIKAJ W LASECZKĘ, TAM ZNAJDZIESZ GARŚĆ INFORMACJI NA DOBRY POCZĄTEK, A PÓŹNIEJ SUBSKRYBUJ W PRAWYM PANELU STRONY, BY OTRZYMYWAĆ CIEPŁY ARTYKUŁ W KAŻDY PIĄTEK

subskrybuj jpg


INNE SOCZYSTE ARTYKUŁY

efekt jojo odchudzaniedepresja gluten

fit produktymuesli owsianka dieta

dieta bezglutenowa hashimoto sekrety

dieta bezglutenowa hashimoto sekrety



 

4 myśli nt. „CO JEM PRZEZ CAŁY DZIEŃ CZYLI – CO JEŚĆ NA DIECIE BEZGLUTENOWEJ? DZIEŃ 1

    1. iga Autor wpisu

      Hej Nat, tak, masz rację. Lektyny ze strączek można z łatwością wyeliminować, mocząc je uprzednio kilkanaście godzin w wodzie, a potem gotujemy i po lektynach.
      Ale co z mąką??? Przecież nie jesteśmy w stanie określić, czy producent wcześniej ją moczył (wątpię).
      Twoje pytanie stało się dla mnie grubą, piąteczkową zagwozdką 😀 Napisałam w tej sprawie do kilku producentów mąki z ciecierzycy – zobaczymy, czy coś odpiszą 🙂
      całuję i ściskam!
      ixon.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *