GLUTEN STAN ZAPALNY – DLACZEGO CHLEBEK TAK MI SZKODZI?

Eh dziewczyno co Ty znowu wymyślasz? Przecież ta dieta bezglutenowa to jakaś chwilowa moda! Co to ludzie nie wymyślo żeby zarobić….

Ile razy już słyszałam te słowa w swoim życiu? Milion pińcet. Zatroskane ciocie i babcie ubolewają przy każdym rodzinnym spotkaniu nad moją dietą, która wkrótce doprowadzi do śmierci z braku boskiego pokarmu, jakim jest chleb.

Zgadzam się, sto lat temu chlebek był zapewne całkiem zdrowy. Przy czystych poletkach, przy czystych ziarenkach, przy których nikt jeszcze nie majstrował i których nikt nie podlewał Rand-upem.

Dzisiaj chlebek to toksyczna, uboga w jakiekolwiek wartości odżywcze, bezwartościowa breja. Codzienna bułeczka na śniadanie i kolację podnosi poziom cukru w przestworza, doprowadzając komórki do glikacji (w skrócie – starzenia się białek). Podnosi stan zapalny w organizmie i uzależnia. A jeśli dodatkowo Pan Piekarz doda do chlebka środków antypleśniowych, to w pakiecie dostajesz jeszcze raka jelita. Pozdro. 

No to jak z tym glutenem – dlaczego jadły go nasze babki i żyły po sto lat? Oraz jakie jeszcze produkty mogą nasilać reakcje zapalne?

ARTYKUŁ – GLUTEN STAN ZAPALNY I DLACZEGO TAK TO NA MNIE DZIAŁA?


O produktach bezglutenowych i bezwartościowych typu makaron kukurydziany i wafle ryżowe, wspominałam też w tym artykule – fit produkty niezła ściema. 

Jak to jest, że nasze babki jadły chleb i były zdrowe, a my jemy i mamy nadwagę, cukrzycę, hashimoto, bóle stawów i mięśni? Otóż pszenica obecnie jest niewiarygodnie mocno zmodyfikowana. Ilość glutenu – białka, powodującego podczas obróbki termicznej „spulchnienie” pieczywa, jest pomnożona o kilkaset razy. Białko to – gluten, jest toksyczne dla większości ludzi ( około 40 %), jednak u osób ze stanami zapalnymi powoduje ogromne szkody w działaniu organizmu – zwiększa stan zapalny, doprowadza do wyżej wspomnianej glikacji i .. zwiększa apetyt!

Gluten jest nie tylko zwiększony w uprawach rolnych pszenicy – jest on również sztucznie dodawany przez piekarzy do wyrobów piekarniczych. Właśnie ten dodatek glutenu, oraz zwiększenie jego ilości już w ziarnie, wywołuje u nas efekt „otrucia glutenem”. gluten szkodliwość

Gluten stan zapalny wywołuje u każdego, jednak nie każdy ma ten stan podwyższony tak jak my – hashimotki. U nas każdy pokarm, który nasila reakcje autoimmunologiczne, jednocześnie prowadzi do pogłębiania choroby i zaostrzenia objawów – tycia, opuchlizny, spowolnienia, depresji i problemów ze skórą i włosami.

Zdrówka dziewczynki :****

ixon, xoxo


Wszystkie eksperymenty opisane na blogu zostały przetestowane na zwierzętach; Hashipoczwary biorące w nim udział znacznie ucierpiały. Autorka nie bierze odpowiedzialności za efekty uboczne stosowania zaleceń, w szczególności na stan Waszych Haszipoczwarek.

! więcej o sekretach diety bezglutenowej – poczytasz tutaj: DIETA BEZGLUTENOWA – SEKRETY, O KTÓRYCH NIKT CI NIE POWIE


JUŻ ZA TYDZIEŃ! Co jem przez cały dzień na diecie bezglutowej?
-czytaj artykuł – już jest!

 

9 WRZEŚNIA 2016

CO JEM PRZEZ CAŁY DZIEŃ CZYLI – CO JEŚĆ PRZEZ CAŁY DZIEŃ NA DIECIE BEZGLUTENOWEJ? CAŁODZIENNE MENU DZIEŃ 2!

 


twitter haszimoto hashimoto pinterest hashimoto haszimoto facebook haszimoto

INNE SOCZYSTE ARTYKUŁY

sport tarczyca hashimotomuesli owsianka dieta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *